Apple Pay is vanaf nu ook beschikbaar in België


Heb je een iPhone, iPad, Apple Watch of Mac en wil je snel, gemakkelijk én veilig betalen? Dan hebben wij goed nieuws! Vanaf deze maand kan je in België betalen met Apple Pay, de mobiele betaaldienst voor iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. Voor klanten van BNP Paribas Fortis is er nog beter nieuws: zij kunnen als eerste genieten van Apple Pay. Andere banken zullen de dienst na enkele maanden ook aanbieden. 

Wat is Apple Pay? 

Mensen met een iPhone kunnen een kaart toevoegen aan de Apple Wallet en vervolgens in winkels betalen. Dit kan door je smartphone tegen de terminal te houden. Vanaf een bepaald bedrag is bevestiging nodig via vingerafdruk of gezichtsherkenning. Apple Pay is één van de veiligste manieren om mobiel te betalen: in tegenstelling tot de contactloze betalingen met bankkaarten van ING, KBC en andere banken, waar je bij bedragen onder 25 euro geen identificatie moet geven en iemand met een gestolen kaart heel wat geld zomaar kan uitgeven, vereist Apple Pay voor elke transactie een identificatie. Die identificatie kan gebeuren met een vingerafdruk, een code of gezichtsherkenning. 

Hoe sterk is de beveiliging van Apple Pay?

Apple heeft de betaalmethode op meerdere manieren beveiligd. De creditcardnummers worden alleen bewaard in een beveiligd gedeelte op de chip van je iPhone, het Secure Element. Als je iPhone wordt gestolen kan je via "Zoek mijn iPhone" alle betalingen blokkeren. Zelfs als je de betalingen niet blokkeert is er geen gevaar. De dief heeft geen geschikte vingerafdruk voor Touch ID en zijn gezicht zal niet herkend worden met Face ID. Bij de Apple Watch is constant huidcontact nodig om betalingen te kunnen uitvoeren. 

Hoe werkt Apple Pay?

Hoe werkt de betaling via Apple Pay? 

Het betalen gebeurt op twee manieren: ofwel via NFC-technologie door de smartphone dicht bij een betaalterminal te houden, ofwel door een QR-code te scannen die naast de kassa van verschillende handelaars hangt. 

Een betaling met iPhone werkt als volgt:
  1. Houd de iPhone bij een betaalterminal, net zoals je nu al met contactloze betaalpassen en de OV-chipkaart gewend bent.
  2. Vaak zal je iPhone automatisch de Apple Pay-kaart tevoorschijn halen. Werkt dit niet, dan kun je twee keer op de thuisknop drukken vanaf een vergrendeld scherm.
  3. Tegelijk houd je je vinger op de Touch ID-sensor.
  4. De betaling is meteen geregeld, je hoort een toon en voelt een trilling ter bevestiging.

Hoe werkt Apple Pay op iPhone X? 

  1. Druk twee keer achter elkaar op de zijknop van de iPhone X.
  2. Scan je gezicht met Face ID.
  3. Hou de iPhone bij de betaalterminal om de betaling af te ronden.
  4. Ter bevestiging hoor je een toon en voel je een trilling.

Hoe werkt Apple Pay op de Apple Watch? 

    1. Draai de Apple Watch met het scherm naar de betaalterminal. Meestal verschijnt automatisch je ingestelde Apple Pay-kaart in beeld. Verschijnt deze niet automatisch, druk dan twee keer achter elkaar op de zijknop.
    2. Hou je Apple Watch tegen de betaalterminal totdat de betaling geslaagd is.
    3. Ter bevestiging hoor je een toon en voel je een trilling.

    Hoe werkt Apple Pay op iPad en Mac?

    Je kunt Apple Pay ook gebruiken op de iPad en de Mac, maar alleen in apps en via websites in Safari. Je kunt je iPad niet gebruiken om in een fysieke winkel te betalen, ook niet als er mobiel internet op de iPad aanwezig is. Webwinkels kunnen Apple Pay ondersteunen als een soort alternatief voor iDEAL, PayPal en andere betaalmethodes. Je bevestigt een Apple Pay betaling op de iPad met Touch ID. Op de MacBook Pro gebruik je de Touch ID-vingerafdrukscanner in de Touch Bar. Heb je geen Touch ID-vingerafdrukscanner? Dan heb je een geschikte iPhone of Apple Watch nodig om je betaling te bevestigen. 

    Het is opmerkelijk dat Apple Play nu pas wordt aangeboden op de Belgische markt, aangezien een concurrent als Google Play hier al sinds maart 2017 beschikbaar is. Eén ding is zeker: de komst van Apple Pay zal het mobiel betaalverkeer in ons land een enorme boost geven. 

    Hoe kunnen wij u helpen?